Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Effekter av overtid
Del artikkelen med venner og kolleger

Den nye arbeidsmiljøloven åpner for mer bruk av overtid.  Men, debatten rundt overtidens effekt på ledigheten er ikke over, og NHO og LO står sterkt på hver sin side.

Regjeringens nye arbeidsmiljølov inneholder en større fleksibilitet i bruken av overtid. LO ønsker derimot et strammere lovverk for bruken av overtid, og får støtte fra nyere undersøkelser.

Høyere risiko ved lange arbeidsdager
En undersøkelse gjort i USA med over 10 000 deltakere konkluderer med at risikoen for skader og sykdom øker med lange arbeidsdager. Studien innehold over 110 000 110236 jobbjournaler som blant annet inneholdt egenrapportert jobbeskrivelse, jobbperiode, jobbansvar, yrkeskategori, arbeidsplaner, pendletid og overtidsarbeid.

De som jobbet overtid hadde 61 prosent høyere risiko for arbeidsrelaterte skader og sykdom sammenlignet med dem som arbeidet i ordinær arbeidstid.  Det som jobbet minst 12 timer per dag hadde 37 prosent høyere risiko, mens de som jobbet minst 60 timer per uke hadde 23 prosent høyere risiko.

Ifølge Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) bekrefter denne undersøkelsen tidligere studier som har vist at overtid og lange arbeidsdager er forbundet med økt risiko for , hjertekarsykdom, stress, depresjon, muskelskjelettplager, diabetes, generelle helseplager og dødelighet.

Forebyggende endringer
Forskerne som står bak undersøkelsen mener det finnes flere tiltak som kan forebygge sykdom og skader på arbeidsplassen.
·         regelmessige sikkerhetsinspeksjoner
·         endre arbeidsorganiseringen og for eksempel legge inn pauser, endre på jobbprosesser slik at behovet for overtid reduseres og ansette flere personer som hver jobber færre timer per dag
·         innføre helsevernprogram som gir arbeidstakerne opplæring i risikoen ved lange arbeidsdager
·         få arbeidstakerne til å være bevisste på å sove og spise godt, være regelmessig i fysisk aktivitet og unngå alkohol og narkotika
·         endre ergonomisk utforming av arbeidsplassen for å redusere belastninger

Forskerne understreker at de ikke har sett på hvor effektive hver av disse tiltakene er.

Mangler ikke arbeidskraft
Ved siden av helseeffektene av overtidsarbeid har det også vært diskusjon om overtid skaper ledighet. Forsker Roger Bjørnstad ved Statistisk Sentralbyrå (SSB) viste til flere overtidstimer og lavere sykefravær som to viktige årsaker til at ledigheten har steget. Dette er Olav Magnusson, direktør for arbeidsmarked, statistikk og pensjon i NHO, uenig i, og mener ledigheten kun skyldes lavere fravær.
- (25.8 2005)


NHO med de svakeste kortene.

27. august, 2005

Linda

Synes NHO har den dårligste saken her, og alle argumentene deres bunner i ønsket om å tjene penger. Arbeidsmiljøloven skal skape en trygg arbeidsplass, og er ikke et instrument for bedrifter til å utnytte arbeidstakerne. LO derimot har undersøkelser på sin side og bruker i tillegg sunn fornuft i sine argumenter. Arbeidsmiljøloven må følge arbeidstakernes behov, ikke arbeidsgiverne.

Legg til kommentar

24. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?