Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Overtidsregler dyrt for ansatte
Del artikkelen med venner og kolleger

Ifølge LO kan en vanlig arbeidstaker tape hele 40 000 kroner hvis den nye arbeidsmiljøloven får tre i kraft fra 1. januar av. Regjeringen med FrP har samlet seg om loven som utvider en vanlig arbeidsdag fra 9 til 13 timer.

Om denne loven settes i gang, betyr det at du ikke får overtidsbetalt før du jobber 14 timer eller mer pr dag. S
jefene kan altså også pålegge deg lengre dager – uten at du kan kreve å få utbetalt overtidsbetaling.

- Den nye loven innebærer en voldsom forskyvning av penger og makt fra arbeidstaker til arbeidsgiver, sier Trine Lise Sundnes, ansvarlig for arbeidsmiljø i LO-ledelsen.

I nettprat fra 6.september med Romerikes Blad stilte LO-sekretær Trine Lise Sundnes spørsmål om hvorfor FrP hadde vært med på å utvide "normalarbeidsdagen" i den nye arbeidsmiljøloven fra 9 til 13 timer uten rett til overtid, sånn at vanlige arbeidsfolk kan tape opptil 40 000 i året.

- Vi mener at en mer fleksibel arbeidsmiljølovgivning vil føre til at det blir lettere for flere å komme i arbeid. Vi må ikke lage så mange begrensninger slik at bedriftene vegrer seg for å ansette nye folk, svarte toppkandidatene Hans Frode Asmyhr og Kari Kjønaas Kjos under nettpraten.

FrP gikk sammen med regjeringspartiene for å gjøre det lettere for bedriftene å unngå overtidsbetaling når man arbeider mer enn ni timers arbeidsdag. Endringen er vedtatt av Stortinget og gjelder fra 1. januar 2006.
Over ett år, kan den ekstra arbeidstiden du må akseptere å jobbe uten overtidsbetaling, tilsvare en overtidslønn på 40.000 kroner.
De rød-grønne partiene går inn for å omgjøre vedtaket dersom disse partiene får flertall etter valget.

Tunge tak for arbeidstaker


Gerd-Liv Valla
mener at loven åpner for et utilbørlig press på den enkelte arbeidstaker til å arbeide uforholdsmessig mye i perioder, uten rett til overtidsbetaling. - Den enkelte får mindre kontroll over sin egen fritid og attpåtil dårligere betalt, sier Valla.

- Vi setter nå vår lit til et nytt flertall til høsten. Jeg er glad for at Ap, SV og Sp så tydelig og konkret varsler at de vil endre loven
, sa LO-leder Gerd-Liv Valla i en pressemelding fra LO tidligere.

Funksjonshemmede taper på loven

Om loven blir iverksatt, ser Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) at de vil komme til å bli taperen i den nye arbeidsmiljøloven.

- Funksjonshemmede blir de store taperne når stortingsflertallets vedtak om ny arbeidsmiljølov blir gjort gjeldende, sier FFOs generalsekretær Liv Arum.


Spesielt kritiske er FFO til økt fleksibilitet i arbeidstidsbestemmelsen.  Med mulighet til lengre arbeidsdager og enklere tilgang til midlertidige ansettelser, er FFO redd de funksjonshemmede vil få større problemer på arbeidsmarkedet, og dermed kan bli medlem av det såkalte B-laget i arbeidslivet,
der funksjonshemmede vil bli midlertidig ansatt for deretter å bli skjøvet ut i kulden igjen når disse opphører.

Høyere risiko ved lange arbeidsdager

En undersøkelse gjort i USA med over 10 000 deltakere konkluderer med at risikoen for skader og sykdom øker med lange arbeidsdager.
Ifølge Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) bekrefter denne undersøkelsen tidligere studier som har vist at overtid og lange arbeidsdager er forbundet med økt risiko for hjertekarsykdom, stress, depresjon, muskelskjelettplager, diabetes, generelle helseplager og dødelighet.

[Les pressemelding fra LO]
[Les pressemelding fra Frifagbevegelse.no]

a>
okmarksme.com >online book

Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?