Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Norge et paradis for bedrifter
Del artikkelen med venner og kolleger

Bare slått av New Zealand, Singapore, USA og Canada – i den rekkefølgen – havner Norge på en solid femteplass og er høyeste rangerte europeiske land i en stor undersøkelse for 155 land om oversikten for næringsklimaet. 

Det er i Norge lite byråkrati, lovene er gode og skjemaveldet er mindre enn i andre land. Rapporten som viser dette, heter ”Doing business in 2006”, og arbeidet rundt denne er ledet av avdelingsleder for næringsutvikling og sjeføkonom Michael Klein i International Finance Corporation (IFC).

- Det var en stor overraskelse for oss at Norge og de andre skandinaviske landene gjør det så bra i undersøkelsen. Folks oppfatning er at dette er land med en sterk stat og sterke, detaljerte reguleringer, er hans kommentar til det noe overraskende resultatet. 

- Jeg synes det er overraskende at Norge er best i Europa, men jeg må si at vi føler det er enkelt å fortolle varer i Norge, sier Tore Ruud, adm. direktør i spedisjonsselskapet Overseas Shipping AS. Dette er et av de norske selskapene som har vurdert eksemplene fra Verdensbanken. I Verdensbankens rapport kommer Norge meget bra ut på eksport og import.

Norden flinkest 

I undersøkelsen havner alle de fem nordiske landene på blant de fjorten beste.

- Det gode næringsklimaet i disse landene betyr ikke at de har avskaffet reguleringer, men at de har gjort det lett å drive næringsvirksomhet, samtidig som de regulerer, sier Klein i IFC. 

Et sterkt punkt for hvordan det har blitt sånn, er at nordiske landene har gjennomført reformer i de siste tiårene som har bedret næringsklimaet. De nordiske landene er ledende innen datateknologi i offentlig sektor, og dette hjelper veldig mye, mener han.

- Samtidig har de lav ledighet og sterk økonomisk vekst. De krever inn så mye skatt at de kan drive en omfattende velferdsstat. Å gjøre livet lett for næringslivet betyr ikke at man blir som USA når det gjelder offentlige velferdsordninger. Gode vilkår for næringslivet er bra for velferdsstaten, sier tyske Michael Klein. 

Ruud i Overseas Shipping bekrefter gleden ved at det meste nå skjer via data.

- Det er blitt vesentlig enklere tollteknisk i det siste. Før måtte vi fylle ut hvert enkelt skjema og presentere det for tollvesenet. I dag får vi alt over skjermen, sier Ruud. 

Godt arbeidsmarked

Arbeidsledigheten i Norge er lav både i nordisk og europeisk sammenheng, og i 2004 var ledigheten 4,4 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten er høyest i Slovakia og Polen. I Europa generelt har hovedtrenden de siste ti årene vært gradvis synkende arbeidsledighet. Til og med i Norden er nå Norge best på arbeidsledighetsprosenten. Statistikker fra Aetat viser Danmark som landet nærmest oss, med 5,4 %. Etter Danmark følger Sverige (6,4 %) og Finland (8,9 %). Av samme statistikker, er Slovakia og Polen landene med høyest ledighet. 

[Les artikkel fra Aftenposten]
[Se statistikker fra Aetat.no]

t

Legg til kommentar

20. september, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?