Norge et paradis for bedrifter
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Bare slått av New Zealand, Singapore, USA og Canada – i den rekkefølgen – havner Norge på en solid femteplass og er høyeste rangerte europeiske land i en stor undersøkelse for 155 land om oversikten for næringsklimaet.
Det er i Norge lite byråkrati, lovene er gode og skjemaveldet er mindre enn i andre land. Rapporten som viser dette, heter ”Doing business in 2006”, og arbeidet rundt denne er ledet av avdelingsleder for næringsutvikling og sjeføkonom Michael Klein i International Finance Corporation (IFC).
- Det var en stor overraskelse for oss at Norge og de andre skandinaviske landene gjør det så bra i undersøkelsen. Folks oppfatning er at dette er land med en sterk stat og sterke, detaljerte reguleringer, er hans kommentar til det noe overraskende resultatet.
- Jeg synes det er overraskende at Norge er best i Europa, men jeg må si at vi føler det er enkelt å fortolle varer i Norge, sier Tore Ruud, adm. direktør i spedisjonsselskapet Overseas Shipping AS. Dette er et av de norske selskapene som har vurdert eksemplene fra Verdensbanken. I Verdensbankens rapport kommer Norge meget bra ut på eksport og import.
Norden flinkest
I undersøkelsen havner alle de fem nordiske landene på blant de fjorten beste.
- Det gode næringsklimaet i disse landene betyr ikke at de har avskaffet reguleringer, men at de har gjort det lett å drive næringsvirksomhet, samtidig som de regulerer, sier Klein i IFC.
Et sterkt punkt for hvordan det har blitt sånn, er at nordiske landene har gjennomført reformer i de siste tiårene som har bedret næringsklimaet. De nordiske landene er ledende innen datateknologi i offentlig sektor, og dette hjelper veldig mye, mener han.
- Samtidig har de lav ledighet og sterk økonomisk vekst. De krever inn så mye skatt at de kan drive en omfattende velferdsstat. Å gjøre livet lett for næringslivet betyr ikke at man blir som USA når det gjelder offentlige velferdsordninger. Gode vilkår for næringslivet er bra for velferdsstaten, sier tyske Michael Klein.
Ruud i Overseas Shipping bekrefter gleden ved at det meste nå skjer via data.
- Det er blitt vesentlig enklere tollteknisk i det siste. Før måtte vi fylle ut hvert enkelt skjema og presentere det for tollvesenet. I dag får vi alt over skjermen, sier Ruud.
Godt arbeidsmarked
Arbeidsledigheten i Norge er lav både i nordisk og europeisk sammenheng, og i 2004 var ledigheten 4,4 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten er høyest i Slovakia og Polen. I Europa generelt har hovedtrenden de siste ti årene vært gradvis synkende arbeidsledighet. Til og med i Norden er nå Norge best på arbeidsledighetsprosenten. Statistikker fra Aetat viser Danmark som landet nærmest oss, med 5,4 %. Etter Danmark følger Sverige (6,4 %) og Finland (8,9 %). Av samme statistikker, er Slovakia og Polen landene med høyest ledighet.
[Les artikkel fra Aftenposten]
[Se statistikker fra Aetat.no]
t
(15.9 2005)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|