Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Sykefraværet ned 16 prosent
Del artikkelen med venner og kolleger

Sykefraværet i Norge har gått ned 16 prosent i første halvår i år sammenliknet med første halvår av fjoråret. Økt fokus på forebygging og inkluderende arbeidsliv er Høybråtens forklaring. 

De 16 prosentene er av de største nedgangene i sykefraværet noensinne. Dagsrevyen kan melde at staten på dette bare i år sparer 3,3 milliarder kroner.

- Nedgangen skyldes økt fokus på forebygging og inkluderende arbeidsliv, var arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråtens svar på de gledelige tallene. 

Arbeidet med å få ned sykefraværet er en stor suksesshistorie, ifølge Høybråten.

Trygdedirektør Nanna Stender støtter arbeidsministeren og sier resultatene kommer fra en målrettet innsats, der IA og funksjonsvurdering har virket i positiv retning.
- Den enkelte har en kortere sykefraværsperiode enn tidligere. Kravet om å være i arbeidsrelatert aktivitet for å få sykepenger, ser ut til å ha positiv virkning. Flere er delvis sykmeldt og delvis på jobb, og holder på den måten kontakt med arbeidslivet, sier Stender. 

Færre på uføretrygd

- Vi kommer nå til å se at dette kommer til å forplante seg inn i de mer langsiktige ytelsene som uføretrygden, sier Høybråten. 

På spørsmål fra VG-Nett om vi vil få færre på uføretrygd, svarte statsråden dette:
- Utviklingen i befolkningssammensetningen gjør at vi får stadig flere på uføretrygd, men veksten har stanset opp, og jeg tror at vi vil se en reell nedgang i årene som kommer. 

Også trygdedirektøren bekrefter denne utviklingen:
- Foreløpige tall viser at antallet nye på rehabiliteringspenger er gått ned med 20 prosent det siste året. Det har også vært en utflating på antall nye på uføreordningen, påpeker Stender.

- Nedgangen skyldes regelendring 

Professor i sosialmedisin, Steinar Westin, sier at nedgangen i skyldes regelendringen i sykelønnsordningen etter 1. juli i fjor. Westin mener at det ikke er uventet at sykefraværet går ned etter endringene

- Det påfallende er at sykefraværet har gått ned både i de bedriftene som har inkluderende arbeidslivsavtale og de som ikke har det, sa professoren. 

[Les pressemelding fra SSB]
[Les pressemelding fra Trygdeetaten]
[Se artikkel fra NRK.no]


God jobbet

24. september, 2005

Johan

Det er mye som ligger bak disse tallene, men jeg tror allikevel at mye av nedgangen ligger i det arbeidet som er blitt lagt ned i bedrifter rundt om i landet, og da kanskje spesielt blant IA-bedrifter. Kanskje er jeg optimistisk men jeg håper (og tror) at flere nå føler seg bedre på jobben, i form av økt trivsel og velvære. Fortsett det gode arbeidet!

Sykefraværet ned 16 prosent

24. september, 2005

Reidar

Kanskje er du optimist, men det er flere som tenker som deg. Jeg velger også å se det positive i tallene, og arbeidet som legges ned i landets Arbeidslivssentra gir effekt. Det blir spennende å se langtidsvirkningen av IA, ettersom vi kun har holdt på i 4 år.

Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?