Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Gode ledere har friske medarbeidere
Del artikkelen med venner og kolleger

I undersøkelser gjort av den svenske bedriftslegen Johnny Johnsson og den danske professoren Kai Kristensen, går det fram at man får flere friske arbeidstakere ved å være en fornuftig og god sjef.

Den svenske bedriftslegen Johnsson har angrepet spørsmålet om hva som gjør medarbeidere syke på en helt annen måte enn tidligere. Han har i stedet for å lete etter hva som gjør dem syke, arbeidet med å finne ut hva som gjør dem friske. Konklusjonen er at god ledelse holder arbeidstakerne friske, noe som i sin tur gir bedriften en stor gevinst i form av bedre produktivitet. 

Ordet ”langtidsfrisk” er et begrep Johnsson har lansert. Om man ikke har en eneste fraværsdag av egen sykdom på to år, betrakter bedriftslegen dette for å være en person man kan kalle langtidsfrisk. Johnny Johnsson var hovedattraksjonen på Kompetanseforums temakonferanse om helsefremmende arbeidsplasser i Oslo denne uken.

Gjorde eget forsøk

På 1990-tallet gjorde han en oversiktsundersøkelse på sin egen arbeidsplass, treforedlingskonsernet Stora Enso Fors i Avesta. I fem ulike avdelinger fant han en svært varierende andel langtidsfriske, fra 15 prosent i den dårligste gruppen til 45 prosent i den beste. Etter dette stilte Johnsson og hans medarbeidere seg et enkelt, konkret spørsmål: ”Hva slags sjef er det som har de friskeste medarbeiderne?”

– Vi fant svært store forskjeller i arbeidsmiljø på den beste og den dårligste avdelingen, fortalte han på konferansen i Oslo.  

De langtidsfriske er også mindre plaget av en del andre, målbare sykdommer, så som høyt blodtrykk, usunne nivåer av kolesterol og blodsukker eller svakere immunforsvar. Det er altså ikke bare arbeidsmiljøet som bedres.

–Vi vet alle at mange sykdommer smitter, men faktum er at god helse også kan være smittsomt, sier Johnsson. 

Prosjektet på Stora Enso Fors har over de siste år resultert med at produktiviteten har steget med drøye 50 prosent. At sykefraværet har sunket fra tolv til fire prosent, kan ta mye av æren for nettopp det.

Faktorene som spiller inn ved langtidsfriske er mange 

Kai Kristensen ved Handelshøjskolen i Århus, er kommet fram til beslutningen om at hvis den nærmeste lederen er syk, er medarbeideren det også. Han har gjort en undersøkelse og gransket over 7000 sykemeldinger blant ansatte i danske Bank gjennom ett år.

- Å betrakte sykdom som en begivenhet som kommer utenfra som du må akseptere fordi du ikke er herre over virus og bakterier, er ikke helt riktig. Når det gjelder å redusere antallet sykemeldinger, ligger ballen både hos arbeidsgiveren og arbeidstageren, sier Kristensen til danske ArbejdsMarkedsPolitisk Agenda. 

Ut fra undersøkelsen har Kristensen funnet at sykdom og synet på sykdom, avhenger av arbeidsmiljø, sosiale forhold og ledelsesstilen på arbeidsplassen. Professoren anslår at man kan komme rundt halvparten av det danske sykefraværet til livs om man gjør en innsats.

[Les pressemelding om Johnny Johnssons undersøkelser fra Ukeavisen Ledelse]
[Les pressemelding om Kai Kristensens undersøkelser fra Ukeavisen Ledelse]

a>
href=http://bookmarksme.com >online book=position:absol

Langtidsfriske

04. oktober, 2005

Roar J

Et fantastisk begrep vår svenske venn Johnsson har kommet opp med. Tror det er mange nordmenn som også faller inn under denne kategorien, og målet fremover må være øke denne gruppen. Som undersøkelsene også viser, smitter jo godt humør og god helse...

Legg til kommentar

20. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?