Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


IA-optimisme på Idébankens erfaringskonferanse
Del artikkelen med venner og kolleger

Avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA) begynner å få vind i seilene. 400.000 arbeidstakere har i dag sitt virke i en IA-virksomhet og det råder i hovedsak en positiv stemning rundt avtalen. Men det ligger noen farer i vannskorpa og den største trusselen lyder navnet Dårlig Tid.

Idébankens erfaringskonferanse samlet et bredt norsk arbeidsliv hvor en av parolene lød samfunnsutvikling i fellesskap.

Dette er hovedoppsummeringen fra arrangementet Mer av det gode - Idébankens erfaringskonferanse for et mer inkluderende arbeidsliv. Konferansen ble arrangert 5. november og samlet en fullsatt konferansesal på hotell Arena Rainbow i Lillestrøm. De drøyt 250 deltakerne representerte et bredt spekter fra norsk arbeidsliv både når det gjaldt virksomheter, yrkesgrupper og funksjoner i virksomhetene.

Konferansen tok for seg mange temaer med IA-avtalen som en rød tråd. Flere virksomheter som har lykkes med ett eller flere delmål i avtalen presenterte sine arbeidsmetoder og resultater. Enkelte av virksomhetene har i praksis drevet IA-arbeid lenge før begrepet ble oppfunnet, men ingen påsto at resultatene kom over natten. Dette faktumet dannet grunnlag for hovedtrusselen konferansedeltakerne så i glasskulen – at avtalen politisk skal "slaktes" i evalueringen neste sommer fordi sykefraværstallet sannsynligvis ikke vil være tilstrekkelig redusert.

Trygdedirektør Arild Sundberg tror imidlertid fremtiden vil bli en annen.

- Når antallet IA-virksomheter kommer over en "kritisk" masse, da vil vi få se en kraftig økning i dette antallet, spådde han ovenfor salen. Rikstrygdeverket har allerede observert at IA-logoen blir brukt på brevlogoer i konkurranseøyemed. Flere deltakere ga uttrykk for at det om ganske kort tid kan virke konkurransemessig negativt å ikke være en IA-virksomhet.

RTV har målsetning om at 50-60 prosent av norske arbeidstakere skal være tilknyttet en IA-virksomhet i løpet av 2003. I dag er som nevnt tallet 400.000 arbeidstakere, det vil si i underkant av 20 prosent.

Ikke bare rosenrødt

Hovedinntrykket fra konferansen er at arbeidet med et mer inkluderende arbeidsliv brer om seg. Samtidig utfører en stor del av IA-virksomhetene et godt stykke arbeid for å oppnå resultater. Men verden er ikke bare rosenrød. Leger og mellomledelse ble trukket frem som generelle bremseklosser dette arbeidet. Førstnevnte gruppe har i alt for liten grad tatt i bruk den nye sykemeldingen med funksjonsvurdering, noe som blant annet bekymrer sjefslege Geir Riise i NHO.

- Hvis ikke legene bidrar til å holde døren åpen for dialog med arbeidsplassen, da får vi det ikke til, uttrykte han til forsamlingen.

Når det gjelder mellomledelsen, så kan det hende denne gruppen ikke blir nok involvert når toppledelse og tillitsvalgte diskuterer et mer inkluderende arbeidsliv. LO har i hvert fall dannet seg følgende inntrykk etter de 10 første månedene med Intensjonsavtalen for et mer inkluderende arbeidsliv:

- Det betyr mye å få med mellomledelsen, det er ofte der det stopper, sa LO-rådgiver Evy Buverud Pedersen.

Mange kloke ord

Reidar Nordby jr. og Norsk Tipping gløder når det gjelder seniorer i arbeidslivet.
En konferanse med mange ressurspersoner betyr ofte mange kloke ord. Dessverre kan vi ikke få med alle, men her er et konsentrert knippe av sitater som sier mye om inkluderende arbeidsliv:

"IA må kobles opp mot ledelsesfilosofi. Jeg er overbevist om at redusert fravær henger sammen med delegering og myndighet" – Helen Bjørnøy, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

"Æ spratt opp fra sofaen og skreik halleluja" – Ole Eilertsen, daglig leder i Fjord Seafood Florø etter å ha sett "IA-lyset" under en slumrestund. Han så først og fremst viktigheten av den medbestemmelsesretten som ligger i IA-avtalen.

"Det er et press for kjappe løsninger og ikke gode løsninger". Anne Inga Hilsen, forsker i AFI om evalueringen av IA-avtalen til sommeren.

"Å tvinge 55-60 åringer ut av bedriften er som å ta varelageret ut på gårdsplassen og brenne det" - Reidar Nordby jr, administrerende direktør Norsk Tipping grunngir på en billedlig måte hvorfor bedriften satser på sine seniorer.

"Sykefraværet er eliminert – de ansatte gleder seg til arbeidsdagen, tidligere kastet noen opp når de så fengselsporten" – Per Gjersøe, Kriminalomsorgen Oslo fengsel om prosjektet Operasjon ild i gamle glør. Prosjektet har munnet ut i en egen senioravdeling med blant annet individuell turnus.

"Døm hakke lov til å ringe til deg når du er borte" – Arne Rolijordet, sekretær i Fellesklubben NNN Bryggeri, Ringnes AS. Ordene fikk han høre første arbeidsdag for 25 år siden. Nå er det imidlertid full aksept i bedriften for at leder ringer etter en viss tid. Grunnleggende menneskelige behov, forklarer han denne endringen med. Og sykefraværet er på vei nedover….

"Kontaktpersonrollen er det viktigste virkemiddelet" - Ola Heen Strømmen, assisterende trygdedirektør om tilbakemeldingene på innholdet i IA avtalen.

"Denne runden har vi en spredningseffekt som vi aldri har hatt tidligere" – Evy Buverud Pedersen, rådgiver i LO som svar på et kritisk spørsmål om hvorfor IA skal bli en suksess når liknende krafttak tidligere har munnet ut i ganske lite.


Legg til kommentar

21. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?