Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Friskere lunger
Del artikkelen med venner og kolleger

Undersøkelser STAMI har utført, tyder på at røykeloven har brakt med seg mange goder for ansatte i utelivsbransjen. Mindre nikotin i luften, støvnivået er blitt lavere, de ansattes lunger blir ikke redusert i løpet av skiftet, og til og med røykere har mindre nikotin i urinen etter endt skift.

STAMIs undersøkelser og rapproten "Lungefunksjon og eksponering for nikotin blant ansatte før og etter innføring av røykfrie serveringssteder" ga en full kartlegging av luftkvalitet ved 13 serveringssteder, og 93 ansatte ved de samme utestedene ble målt for lungefunksjon og tatt urinprøver av. Urinen ble sjekket for mengde av stoffet kotinin, som er et mål for kroppens opptak av nikotin. 

Mindre nikotin og støv i lufta

Etter at røykeloven ble innført, er mengden nikotin i lufta på utestedene så godt som borte. Også støvet på utestedene er blitt kraftig redusert, støvnivået ligger nå på samme nivå som i en vanlig kontorbygning i Oslo.

- Dette er et interessant funn og viser at forurensing innendørs kan knyttes direkte til røyking, sa forskningssjef Helge Kjuus ved STAMI da rapporten ble offentliggjort tidligere i uken. 

Røykelovens funksjon har best kommet til syne ved at de ansatte som verken røyker eller bruker snus har lavere konsentrasjon av kotinin i urinen etter at loven ble innført. Studien viser også at til og med røykere som ikke bruker snus har betydelig reduksjon av kotinin i urinen etter skift. Reduksjonen er så stor at det er rimelig å anta at det skyldes at de ansatte på serveringsstedene røyker mindre enn før, noe STAMIs forskningssjef er enig i.

- Forklaringen på dette er trolig at ansatte på serveringssteder røyker mindre etter at loven ble innført, sa Kjuus. 

Røykeloven har bedret ansattes helse

- Mange tusen ansatte i utelivsbransjen er glade for å få disse resultatene. Bedre helse, mindre sykefravær og sparte liv er langsiktige effekter, sa sosial- og helseminister Dagfinn Høybråten på pressekonferansen. 

Høybråten la til at røykeloven har hatt mange gode sider, men at kjernen i argumentasjonen har vært å bedre arbeidsmiljøet for ansatte i utelivsbransjen.

- Ansatte i denne bransjen er ikke bortskjemte. De har i mange år vært et unntak i norsk arbeidsliv fordi de har vært den siste gruppen i Norge som ikke har hatt et røykfritt arbeidsmiljø. Derfor måtte dette forbudet komme, sa arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten, som var helseminister da loven ble innført.

Hotell- og restaurantarbeiderforbundet fornøyde med resultatene

Funnene i undersøkelsen er veldig positive for informasjonsansvarlig i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet, Jens-Petter Hagen. Også fordi de bekrefter at passiv røyking i stor grad påvirker helsa.

- At også ansatte som røyker har en betraktelig helsegevinst av loven er særlig gledelig. For i vår bransje er det en overhyppighet av røykere, sier Hagen.

Selv om Dagfinn Høybråten var særlig upopulær da røykeloven ble innført, er han glad for at det ble gjennomført, og mener det har vært verdt det.

- Undersøkelser viser nå 70 prosent oppslutning om loven. Og det gleder meg når jeg får tilbakemeldinger fra nordmenn som har vært i utlandet og som forteller meg at de lengter hjem nettopp på grunn av røykfrie utesteder.

[Les pressemelding fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI)]

[Les artikkel fra frifagbevegelse.no]

x;>

Friskere lunger

21. april, 2006

l

Drit bra med røykelov! Betre for dei ansette og for røykfrie kundar! Go go!

Legg til kommentar

24. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?