Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Akademikerne om likelønn

Likelønn

Likelønnskommisjonen

Del artikkelen med venner og kolleger

Taper kvinner i lønn når de er hjemme i fødselspermisjon? Det er et spørsmål Akademikernes Marianne Gran Juriks gjerne vil ha svar på.

I en serie på ti intervjuer presenterer Likelønnskommisjonen de største arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene i Norge. ([Les hele intervjuet på likelonn.no)

Marianne Gran Juriks er leder i Akademikerne Privat og forhandlingsdirektør i medlemsforbundet Tekna. Av profesjon er Juriks jurist.

- Er det lønnsforskjeller blant menn og kvinner blant Akademikernes medlemmer?
- Det finnes et lønnsgap mellom menn og kvinner også blant våre medlemmer, men denne lønnsforskjellen er betydelig mindre enn ellers i arbeidslivet, forteller Juriks.


Statistikk fra medlemsforbundet Tekna viser at kvinner tjener mellom 95 og 97 prosent av hva menn tjener.

 - Vi har imidlertid lagt merke til at lønnsgapet mellom kvinner og menn øker etter som de blir eldre. Lønnsutviklingen blant teknologene illustrerer dette: Når de er nyutdannede, tjener kvinner og menn likt. Etter åtte år i arbeidslivet, ligger menn i snitt 36.000 kroner høyere i årslønn enn kvinnene, viser lønnsstatistikken vår.

Hun mener at mye av forskjellen i lønn mellom kvinner og menn skyldes forskjellige prioriteringer. Kvinner ønsker i større grad å kombinere arbeid og familieliv, mens menn i større grad vektlegger lønn i valg av arbeidsplass.

Dette forsterkes ytterligere av at kvinner tar ut mesteparten av foreldrepermisjonen, og dermed får lengre perioder med fravær fra jobben.

- Vi ser tydelig av statistikken at menn har en bedre lønnsutvikling enn kvinner i det første tiåret de er i arbeidslivet. Dette kan tyde på at kvinnene sakker akterut lønnsmessig når de er hjemme i permisjon. Dette lønnsgapet klarer ikke kvinnene å hente opp senere i karrieren, resonnerer hun.

- Hva er din hovedutfordring til Likelønnskommisjonen?
- Likelønnskommisjonen kan bidra til å utvikle kunnskapen om hvordan lønnsforskjeller mellom kvinner og menn oppstår. Her finnes det enda ubesvarte spørsmål.


Legg til kommentar

20. februar, 2019
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?