Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Gratulerer med dagen!

Likelønn

Likelønnskommisjonen

Del artikkelen med venner og kolleger

I dag, på den internasjonale kvinnedagen, vil jeg invitere leserne til en nasjonal dugnad.

Ofte når jeg snakker med unge mennesker om likelønn, skjer følgende: De stiller de seg tvilende til påstanden om at det er forskjell på lønnen til menn og kvinner i Norge i dag.

De vet at kvinner får bedre karakterer enn menn.
De vet at kvinnene er i flertall på høgskoler og universiteter.
Hvorfor skulle da kvinner være dårligere betalt?

Her er kunnskapen for dårlig. Kanskje er det ungdommelig optimisme som skygger for de dystre fakta?

Fakta er at kvinner i Norge i snitt bare har 85 % av mannens lønn når man beregner lønn per time. Kvinner tar utdanning og flokker ut på arbeidsmarkedet som aldri før. Likevel får selv ikke de unge kvinnene like god uttelling for innsatsen som menn.

I dag har jeg følgende appell til kvinner og menn i Norge: Vi må ikke la lønnsgapet bli et usynlig problem. Noen lukker øynene for lønnsforskjellene og sier at de vil jevne seg ut med tiden. Men jeg er ikke så sikker på det. Jeg tror at den beste måten å sikre likelønn er fullt fokus, politisk som folkelig.

Min drøm er at alle skal snakke om hvorfor kvinner fortsatt lønnes lavere enn menn, på arbeidsplassene, i organisasjonene, i media. Ikke bare på 8. mars. I den sammenheng kan det være verdt å huske at årets lønnsoppgjør står for døra. Hva vil skje med lønnsgapet i år? Vil kvinnene nok en gang sitte igjen med smuler, mens far er på lønnsfest?

Vi trenger en nasjonal dugnad for å kollektivt rette søkelyset på denne urettferdigheten. Jeg vil oppfordre alle våre lesere til å engasjere seg i debatten om hvorfor kvinner tjener mindre enn menn.

Er det rettferdig at jordmødre tjener mindre enn ingeniører? Er det ok at kvinnelige sjefer tjener langt mindre enn mannlige sjefer? Hvordan står det til på din arbeidsplass? Hva mener vennene dine om dette temaet? Hva mener sjefen?

Det er på tide å reise likelønnsdebatten igjen, høyt opp, sammen med 8.mars-fanene.
Og send oss gjerne ditt innspill på likelonn@bld.dep.no


Gratulerer med dagen!

08. mars, 2007

Rita

Markedet bestemmer lønnen, og jeg syns ikke vil skal bli helt kommunist her i Norge, der lønn ene og alene skal bestemmes av antall år på skolebenken. Lønnsnivået i Norge er på mange måter bestemt av tre ting: * Antall timer på jobb * Type stilling (leder, sekretær) som gir forskjeller i ansvar * Privat/Offentlig arbeidsplass. Men, jeg vil ikke si at kjønn i samme grad gir forskjeller i lønn. I tillegg vil selvfølgelig også personlige egenskaper, som prioritering av trygghet fremfor risiko o.l. spille inn på hva man selv velger av yrke og jobb. Alt i alt har vi kvinner like gode muligheter som menn. Det er bare å stå på!

Gratulerer med dagen!

08. mars, 2007

Jostein

Er veldig på lag med deg Rita om at vi i Norge er på god vei mot et likestilt samfunn, der kvinner kommer like godt ut mtp lønn og innsats som menn. MEN: kvinner gjør helt klart mesteparten av arbeidet i hjemmet fremdeles, og av den grunn kan nok gjennomsnittlønnen være preget av at kvinnene ikke har nok "ork" igjen til å yte like mange timer i arbeidslivet. Noe som jo er synd, siden kvinner på mange måter kan se ting forskjellig fra hva firkantede menn klarer. Alt i alt må man få gratulere med dagen... :)

Gratulerer med dagen!

09. mars, 2007

Kristin

Jeg synes det er mye å kjempe for fremdeles, og 8. mars minner oss på dette på en flott måte. Som Anne Enger også skriver: kvinner tjener kun 85 prosent av hva menn gjør, og til tross for høyere utdannelse blant kvinner er det menn som har høyest begynnerlønn. Allikevel er jeg naiv nok til å tro at størstedelen av forskjellene kommer av at kvinner velger andre yrker enn menn. Arbeid med mennesker blir ikke satt like stor pris på som arbeid med olje.

Gratulerer med dagen!

09. mars, 2007

Riber

Jeg blir ganske provosert når jeg leser at "far er på lønnsfest", og mor sitter igjen med smulene... Lønnsoppgjørene er da kjønnsnøytrale? Her er fakta: Flertallet av kvinnene arbeider offentlig: Dette gir høy grad av trygghet, ordnede forhold rundt arbeidstid, men lavere lønn. Flertallet av menn arbeider privat: Det gir større risiko for (ubetalt) overtid, mindre sikker arbeidsplass (ingen er en så god garantist som staten?), men høyere lønn. Dessuten, menn utdanner seg til yrker der konkurransen om deg som arbeidstaker er større -> det gir også høyere lønn.

Legg til kommentar

23. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?