Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


HSH om likelønn

Likelønn

Likelønnskommisjonen

Del artikkelen med venner og kolleger

Menn må ta mer ansvar i hjemmet. Da vil lønnsgapet mellom kjønnene reduseres, tror Sverre Molandsveen, fagsjef for næringspolitikk i HSH.

I en serie på ti intervjuer presenterer Likelønnskommisjonen de største arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene i Norge. ([Les hele intervjuet på likelonn.no)

Sverre Molandsveen er fagsjef for næringspolitikk i HSH, hvor han også jobber med arbeidsmarkedsspørsmål. Han er utdannet statsviter, og har tidligere jobbet på Stortinget og vært politisk rådgiver i Justisdepartementet og Samferdselsdepartementet.

- Er det lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i HSHs medlemsbedrifter?
- Samlet sett tjener kvinner i HSH-bedriftene i varehandelen 87,5 prosent av menns lønn. Men det er små lønnsforskjeller mellom kvinner og menn som har samme stilling og som jobber i samme virksomhet, forteller Molandsveen.

Han påpeker imidlertid at lønnsforskjellene har blitt mindre de siste årene. I 1998 tjente kvinner til sammenligning kun 84,7 prosent av hva menn gjorde.

Mye av forskjellen kommer av at kvinner og menn jobber i ulike deler av næringen. Mens det i engroshandelen er flertall av menn, er det i detaljhandelen flertall av kvinner der også lønnen er lavere.

- En annen forklaring på lønnsgapet kan være at mange kvinner jobber deltid. Av statistikken ser vi at deltidsarbeidende har lavere timelønn enn heltidsansatte, legger Molandsveen til.

HSH tilbyr alle medlemmer rådgivning i likelønnsspørsmål, og har også utviklet en veileder og et kurs om likestillingsloven. Dessuten har man gjennom tariffavtalene utjevnet lønnen noe med bl.a. lavlønnstillegg.

- Hva er din hovedutfordring til Likelønnskommisjonen?
- Vi håper selvfølgelig at kommisjonen vil bidra til å fremskaffe mer kunnskap om bakgrunnen for lønnsforskjellene mellom menn og kvinner. I tillegg håper vi at kommisjonen også vil se på tiltak og virkemidler som ligger utenfor organisasjonene i arbeidslivets ansvarsområde. Da tenker jeg særlig på virkemidler innenfor familiepolitikken der offentlige myndigheter har et spesielt ansvar, sier Molandsveen, og utdyper:

Molandsveen oppfordrer også menn til å ta mer ansvar i hjemmet. Den skjeve fordelingen av arbeidet i hjemmet fører til mange kvinner ikke har den samme muligheten til å satse på karrieren.
- Andre tiltak som kan gjøre det lettere for kvinner å satse på arbeidslivet er full barnehagedekning, fjerning av kontantstøtten, redusert inntektsskatt for lavere og middels inntekter og sosiale rettigheter for selvstendig næringsdrivende, nevner fagsjefen.


Legg til kommentar

18. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?