Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Bjarne Håkon Hanssen: Ansvaret for likelønn

Likelønn

Likelønnskommisjonen

Del artikkelen med venner og kolleger

- Det burde være et paradoks for arbeidsgivere som skriker etter arbeidskraft at de ikke klarer å gi nok arbeid til de som allerede er ansatt, skriver arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen

Likelønnsstafetten er en serie intervjuer der aktører i politikken, media, organisasjoner, akademia og næringslivet utfordres til å svare på spørsmål om likelønnsgapet. [Les hele intervjuet på likelonn.no]

- Systematiske forskjeller i lønn mellom kvinner og menn er uakseptable. Denne regjeringen mener alle skal ha like muligheter og rettigheter. Dersom kjønn er med på å bestemme lønn, er det i konflikt med grunnleggende likhetsidealer. Men det er også et hinder for et velfungerende arbeidsmarked.

Selv om det har vært fremgang i likelønnsarbeidet de siste årene, understreker Bjarne Håkon Hanssen at en lignende utvikling ikke må tas for gitt i tiden fremover.

- Årsakene til lønnsforskjellen mellom kvinner og menn er sammensatte. Det handler blant annet om at menn fortsatt som oftest er sjefene og dermed tjener best, men det handler også om at kvinner jobber i yrker og bransjer med lavere lønnsnivå. Ulik arbeidstid og ansiennitet i arbeidslivet, bidrar også.

Dagens arbeidsmarked åpner for gode muligheter for likelønn og inkludering, og regjeringen arbeider for å unngå ulikheter og sosial dumping.

- Mange kvinner arbeider deltid, ikke minst innen helse- og omsorgssektoren. For noen er deltiden ønsket. Over 100.000 arbeidstakere er imidlertid såkalte undersysselsatt eller i ufrivillig deltid. Dette er personer som vil jobbe mer, men som ikke får tilbud om dette.  

- De undersysselsatte kan ikke alene fylle arbeidskraftbehovet, men det burde være et paradoks for arbeidsgivere som skriker etter arbeidskraft at de ikke klarer å gi nok arbeid til de som allerede er ansatt.

I 2005 innførte Regjeringen fortrinnsrett for deltidsansatte i 2005. Med mål om å få flere deltidsansatte over i full stilling, har denne fortrinnsretten allerede gitt effekter for arbeidstakere.

Hanssen understreker at det er arbeidsgivers ansvar å legge forholdene til rette slik at flest mulig kan bruke sin arbeidskapasitet på jobb.

Bjarne Håkon Hanssen sender stafettpinnen videre til KS-leder Halvdan Skard.

Absentia.no presenterer utdrag av intervjuene i Likelønnsstafetten i samarbeid med likelonn.no.


Bjarne Håkon Hanssen: Ansvaret for likelønn

06. september, 2007

Synne

Jeg ble overasket da jeg leste at en deltidsansatt kvinne ikke hadde blitt ansatt på fulltid da hun søkte om dette ved en helt ordinær utlysning. Iflg fortrinnsretten har man jo krav på dette, og allikevel valgte den kommunen hun jobbet ved å si at "nei, det går dessverre ikke". Godt da at hun anket det inn for retten og fikk rettens medhold i at stillingen var hennes. Stå på Arbeiderpartiet!

Bjarne Håkon Hanssen: Ansvaret for likelønn

07. september, 2007

Linda

De som ønsker mer arbeid skal få muligheten til det hos sin egen arbeidsgiver. Det er veldig naturlig at de står først i køen for å få heltidsstilling synes nå jeg.

Bjarne Håkon Hanssen: Ansvaret for likelønn

07. september, 2007

Roar

Aftenposten har jo en sak som om ikke går rett på likelønn, i hvert fall har med likestilling å gjøre: Ingen kvinner i elitepolitiet http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1980964.ece

Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?