Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Gro Møllerstad: Den uforklarlige lønnsforskjellen

Likelønn

Likelønnskommisjonen

Del artikkelen med venner og kolleger

- Kvinner er redde for å virke grådige når de forhandler om lønn. Dermed ender de opp med mindre i lønningsposen enn menn, mener hodejeger Gro Møllerstad.

Likelønnsstafetten er en serie intervjuer der aktører i politikken, media, organisasjoner, akademia og næringslivet utfordres til å svare på spørsmål om likelønnsgapet. [Les hele intervjuet på likelonn.no]

Gro Møllerstad treffer mange smarte, velutdannede og målbeviste kvinner som er ønsket i en ny jobb. Men selv om de er innkalt til intervju fordi arbeidsgiver har etterspurt dem, mener Møllerstad at de aller fleste er for feige når de skal forhandle lønn.

- Mange forteller at de synes det er vanskelig å stå hardt på i forhandlingene. For det første er de redde for å bli opplevd som grådige. For det andre har mange av dem et politisk og ideologisk ståsted som gjør at de opplever det som vanskelig å være veldig kravstor på egne vegne, samtidig som det er mye støy rundt høye lederlønninger i den offentlige debatten.

Dette bildet bekreftes av forskning, som viser at mens kvinner i lavtlønnete yrker tjener 2,5 prosent mindre sammenlignet med sine mannlige kollegaer, stiger denne forskjellen til 17 prosent blant de best betalte.

Kanskje kan forskjellen forklares i hvordan menn og kvinner ”verdifastsetter” seg selv. Menn ser på lønningen som en bekreftelse på sin verdi, mens for kvinner er stillingen i seg selv som en bekreftelse.

- For kvinnene ønsker, som tidligere nevnt, ikke bli opplevd som grådige. Grådighet er noe stygt, og ingen kvinne, lavlønnet eller høytlønnet, har lyst til å bli opplevd som stygg.

Kvinner og menns måter å kommunisere gjør også lønnsforhandlingene forskjellige.

- Ser vi på deres kommunikasjonsstrategier som to motpoler på en akse, kan vi kalle det for informasjonsstrategi versus relasjonsstrategi.

- En informasjonsstrateg er opptatt av fakta og logiske bevis som underbygger disse i en samtale. Han forventer eksakte tall, årsakssammenhenger, beregninger, konsekvens og konklusjon.

- En relasjonsstrateg derimot bruker heller en indirekte form for kommunikasjon. Hun hinter, stiller spørsmål og antyder muligheter.

Gro Møllerstad utfordrer helsefaglig direktør ved Aker sykehus, Lisbeth Normann.

Absentia.no presenterer utdrag av intervjuene i Likelønnsstafetten i samarbeid med likelonn.no.


Legg til kommentar

19. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?