Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Randi Reese: Verdsetting av kvinner må vises i lønningsposen

Likelønn

Likelønnskommisjonen

Del artikkelen med venner og kolleger

- Jeg er møkka lei av alt pratet om likelønn. Hvor er handling og resultater som monner? spør Randi Reese, forbundsleder i Fellesorganisasjonen.

Likelønnsstafetten er en serie intervjuer der aktører i politikken, media, organisasjoner, akademia og næringslivet utfordres til å svare på spørsmål om likelønnsgapet. [Les hele intervjuet på likelonn.no]

- Jeg orker ikke en utredning til, ikke en kommisjon til. Jeg er møkka lei av alt pratet om likelønn. Hvor er handling og resultater som monner? Jeg etterlyser konsekvent handling av alle som har en mulighet til å handle, og det er ikke få. Jeg spør ikke hvorfor du har unnlatt å gjøre, men utfordrer at du må handle i dag og i morgen og dagen deretter.

- Vi vet at lønnsgapet henger sammen med forskjell i grad av deltakelse i arbeidslivet mellom menn og kvinner. Lovfestet rett til heltid er en må-sak for kvinner med lang og kort utdanning.

Dessuten bør man se på foreldrepermisjonen slik at denne i større grad involverer mannen, og få en bedre ordning for lån og stipend til utdanning som gir like muligheter for alle: gammel som ung.

I offentlig sektor blir utlyste stillinger gitt til kvinner som er overkvalifiserte i forhold til stillingsteksten:
- Når vi krever lønn for at vi har høyere kompetanse, blir vi møtt med at utlysingsteksten ikke krever den kompetansen vi har. Snakk om å tale mot bedre vitende.

- Vi vet at dette lønnsgapet henger sammen med at kvinner i hovedsak er å finne i andre bransjer, yrker og jobber enn menn. F.eks er den gjennomsnittlige lønnsforskjellen mellom langtidsutdannede i privat og offentlig sektor over 100 000 kr i året. Dette er elendig verdsetting av de høgt kompetente og samvittighetsfulle kvinnenes arbeid i helse/sosial/omsorgsarbeid.

På sikt vil dette gjøre det vanskelig å rekruttere og beholde den beste arbeidskraften til offentlige stillinger når lønningene til alle kvinnene der er alt for lav.

- Det er ikke bare lønna i tradisjonell forstand vi må se på her. Den skamløse nedvurdering av kvinners arbeid ifht menn kommer grelt til syne ved ulike former for tilleggsutbetalinger i form av kompensasjoner for ekstrabelastning, ubekvem arbeidstid, ubekvemme arbeidsforhold eller risikofylt arbeid. Vi har heller ikke fått likestilt skift og turnus en gang. Dette er ikke til å tåle.

Fellesorganisasjonen står sammen med LO for et løft både for kvinner med kort og lang utdanning, for kvinner med kort og lang erfaring.

Randi Reese sender stafettpinnen videre til Christl Kvam, leder for Akademikerne.

Absentia.no presenterer utdrag av intervjuene i Likelønnsstafetten i samarbeid med likelonn.no.


Legg til kommentar

05. desember, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?