Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Et fullt forsvarlig arbeidsmiljø?

Arbeidslivstelefonen

Åpningstider på telefonen

Del artikkelen med venner og kolleger

I vår forrige artikkel skrev vi at det er på veien som i arbeidslivet, de aller fleste respekterer og følger reglene. Kontroller må til for å fange opp råkjørerne og straffe disse slik at andre ikke blir fristet til å gjøre det samme. Vi stilte spørsmål om hvorfor det er forskjell på veier og arbeidsliv?

Vi kom med en påstand om at det er like mange menneskelige tragedier på grunn av dårlig arbeidsmiljø som det er på grunn av brudd på veitrafikkloven. Vi mener det er statistikk som er problemet. Langs veiene finnes det statistikk for alt, fart, teknisk svikt, ruspåvirkning, kjøreforhold osv. Hvor mye vet vi om skadevirkningene av dårlig arbeidsmiljø? Hvor mange selvmord?

I samtaler med innringere får vi høre mange tragiske historier fra arbeidslivet. Arbeidsplassen er det stedet vi oppholder oss mest ved siden av hjemmet, og arbeidet påvirker i stor grad livet til den enkelte. Går det dårlig i forhold til arbeidsplassen, går det også ofte dårlig på andre områder i livet, noe som kan tenkes å øke risikoen for selvmord. Arbeidsplassen kan være en utløsende eller medvirkende årsak til selvmord.

Her er noen utdrag fra samtaler med innringere:

Sier at det hun har opplevd og opplever er som en psykisk voldtekt – ”jobben er et helvete”.

Arbeidsmiljøet er preget av mobbing og trakassering, og de har hatt selvmord blant de ansatte der.

Skjønner ikke hvordan hun skal greie å komme seg gjennom dagene, og føler at livet ikke lenger er verdt å leve.

Asbjørn Grimsmo, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, sier til tidsskriftet Arbeidsmiljø at flere dør av mobbing enn arbeidsulykker i norsk arbeidsliv. Videre sier han at ingen liker å innrømme at de har et mobbeproblem på arbeidsplassen, og mange ledere gjør den feilen at de skyver problemene foran seg eller prøver å bagatellisere dem.

Det er i følge arbeidsmiljøloven er en leders plikt å sørge for at alle arbeidstakere har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Det er viktig å ha prosedyrer for hvordan ansatte og ledelse kan ta opp konflikter og uenighet både uformelt og formelt før det går så langt at situasjonen blir helt fastlåst.

Arbeidslivstelefonen vil oppfordre alle arbeidsplasser til å sette det psykososiale arbeidsmiljøet på dagsorden.


Et fullt forsvarlig arbeidsmiljø?

13. november, 2007

Jostein

Kan det være sant det Grimsmo sier? At flere dør som følge av mobbing enn i arbeidsulykker høres dramatisk ut, og virkelig noe man burde ta tak i. Jeg tror hvis det var satt inn like mye ressurser på å forbedre det psykiske arbeidsmiljø som det fysiske ville mye vært løst.

Et fullt forsvarlig arbeidsmiljø?

13. november, 2007

Laila

Sterke utdrag fra en virkelighet vi helst ikke ser på egen arbeidsplass. JA, vi trenger mer fokus på dette og ledere bør kurses til å takle de vanskelige situasjonene. Hvis ikke føles det utrygt på jobb...

Et fullt forsvarlig arbeidsmiljø?

13. november, 2007

Grete M.

Syns det høres ut som en lettvint løsning Jostein, tror ikke vi bare kan bestemme oss for å satse mer på psykisk arbeidsmiljø for å forhindre mobbing. Mobbing er et stort problem, men vi er langt fra Bondevik sitt mål om nulltoleranse til mobbing i skole (og jobb?), og jeg er redd den menneskelige naturen gjør det vanskelig å oppnå.

Et fullt forsvarlig arbeidsmiljø?

13. november, 2007

Kjell V.

Kjempeartikkel! Dette må vi jobbe med, og ta tak i på arbeidsplassen. Hvis hver og en gjør sitt til at arbeidsplassen sin blir mer inkluderende vil det være vanskelig og nesten umulig å bli værende på utsiden/utfryst/mobbet. Her kan vi gjøre noe alle mann!

Et fullt forsvarlig arbeidsmiljø?

13. november, 2007

Renate

På tide med et ekte bilde av de problemer som faktisk finnes i arbeidslivet. Tror ikke det har blitt så mye bedre selv om det har vært "satsningsområde" de siste årene. Tjenester som Arbeidslivstelefonen er virkelig nødvendig for at man skal få den hjelpen man trenger. Gleder meg til flere artikler i bloggen deres!

Legg til kommentar

21. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?