Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Erfaringer fra Danmark

Likelønn

Likelønnskommisjonen

Del artikkelen med venner og kolleger

- De første skritt i arbeidet for likelønn må tas tidlig, allerede i barnehagealderen. Det skriver Sofie Carsten Nielsen, souschef i Likestillingsavdelingen i Danmark.

I denne serien presenteres likelønnsarbeidet i de nordiske landene. [Les hele intervjuet på likelonn.no]

Også i Danmark tjener menn i gjennomsnitt mer enn kvinner, i gjennomsnitt mellom 12 og 19 prosent. Korrigert for utdannelse, alder og ervervserfaring er lønnsforskjellen fremdeles på mellom 2 og 6 prosent, som ikke kan forklares statistisk.

- Det kønsopdelte arbejdsmarked er den største enkeltforklaring på, at mænd tjener mere end kvinder: Kvinder arbejder i andre brancher end mænd. Der er meget få kvindelige ledere. Og kvinders brancher er lavere lønnet end mænds, bl.a. fordi kvinder ofte arbejder i den offentlige sektor, mens mænd arbejder i den private sektor.

Det viktigste man kan for å skape likelønn er å fokusere på holdningsendringer. De første skrittene for å motarbeide tradisjonelle og stereotype forventninger til hva jenter og gutter skal gjøre og skal arbeide med må skje allerede i barnehagealder.

- Når en kommune i Danmark i 2008 kan indvie en helt ny fritidsordning, hvor der fra indgangen til syrummet er malet en lyserød stribe og til computerrummet er malet en lyseblå stribe, så har vi et stykke vej igen. Man kunne ligeså godt have sat et skilt op med ”adgang forbudt for drenge” og ”adgang forbudt for piger”. Det er ikke bare ærgerligt. Det er dumt.

Men det betyr ikke at arbeidsledere og virksomheter er fritatt for likestillingsarbeid:

- For næste skridt er jo i høj grad op til dem. Selvom kønsrollerne formes tidligt, så bør ingen virksomheder bare læne sig tilbage og vente på, at forandringerne kommer af sig selv.

Det er opprettet en guide for virksomheter om likelønn og likestilling, som er tilgjengelig på www.ligelon.dk. Denne guiden ble utarbeidet av arbeidsministeren, likestillingsministeren og partene i arbeidslivet og gir informasjon om lovgivning, statistikk og gode råd i arbeid med lønnsforskjeller.

- Ligeløn er fortsat på dagsordenen i Danmark, og det skal det blive ved med at være.

Absentia.no presenterer utdrag av intervjuene i samarbeid med likelonn.no.


Legg til kommentar

05. desember, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?