Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Når gode råd er dyre...

Arbeidslivstelefonen

Åpningstider på telefonen

Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidslivstelefonen får flere henvendelser fra personer som føler seg utstøtt fra arbeidsplassen i en eller annen form. De kan være utstøtt pga. alder, mobbing, psykiske problemer m.m. Mange av de som ringer til oss har fått oppsigelse eller avskjed fra arbeidsgiver. Andre sier at de har sagt opp selv, som svar på en vanskelig arbeidssituasjon over lang tid.

Til disse siste, som selv har sagt opp, sier vi at det i de fleste tilfellene er en svært uklok avgjørelse. Dette fordi man mister rettigheter ved å si opp selv, bl.a. rettigheten til ledighetstrygd i 8 uker. Det er det mange som ikke er klar over. Folketrygdloven sier at man ikke får dagpenger før det har gått 8 uker, dersom man har sagt opp sin stilling uten rimelig grunn, har sluttet uten rimelig grunn, eller har blitt avskjedighet eller oppsagt på grunn av forhold som kan bebreides en selv.

Av og til hender det at noen ringer oss umiddelbart etter at de har sagt opp. Da råder vi dem ofte til å trekke oppsigelsen tilbake, dersom den kan sies å ha blitt gitt i affekt. Men ofte har disse menneskene vært så fortvilet at de rett og slett har forlatt arbeidet. Da kan arbeidsgiver påberope seg retten til å betrakte dem som å ha gått på dagen, og dermed stoppe lønna. I slike tilfeller har ikke arbeidstakeren noen opplagt rett til å komme tilbake til arbeidet. Det kalles å ”fantegå” når en arbeidstaker blir borte fra arbeidet og ikke kommer tilbake. Kommer arbeidstakeren tilbake og gjør krav på stillingen, kan han ikke bare sies opp, men normalt også avskjediges dvs. måtte gå på dagen.

Vi informerer også innringerne om at det erfaringsmessig er lettere å få en ny jobb når man først er i jobb. 

Her forleden ringte en mann som forteller at han har havnet i en konflikt med sjefen sin. Han føler seg mobbet og fryst ut. Innringer har vært sykemeldt i snart 3 uker. Han ser for seg at løsningen er å slutte, og finne seg ny jobb. Han ber oss om råd.

Når innringere forteller om et dårlig arbeidsmiljø, og de har prøvd de muligheter som finnes men ingenting hjelper, da råder vi dem til å konsentrere seg om jobben sin, utføre den best mulig mens man samtidig søker etter ny jobb. Enkelte arbeidsgivere har en tendens til å basere sluttattesten på arbeidstakerens arbeidsinnsats den siste tiden. 


Når gode råd er dyre...

07. mars, 2008

Joar

Disse rådene var veldig gode, og ikke minst virket de rimelige. Jeg har ikke tenkt til å si opp ettersom jeg trives i mitt arbeide, men allikevel takk for en flott gjennomgang av det som er vanskelig for de aller fleste av oss.

Når gode råd er dyre...

07. mars, 2008

Hanne

Takk for disse rådene... Kan komme godt med hvis problemer skulle oppstå. Selv syns jeg det er rart at man skal ha så mye dårligere rettigheter dersom man sier opp selv. Det er i hvert fall synd.

Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?