Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Regjeringen vurderer solidaransvar
Del artikkelen med venner og kolleger

For å styrke arbeidet mot et useriøst arbeidsliv vurderer Regjeringen å gjøre oppdragsgiver ansvarlig for sine underleverandører. NHO er kritiske og mener et solidaransvar er unødvendig og ber regjeringen fokusere på arbeidet mot sosial dumping.
 
– Vi kan ikke tillate at sosial dumping får bre om seg i norsk arbeidsliv. I den økonomiske situasjonen vi nå står overfor er det særlig viktig å være våkne på hva som skjer i arbeidsmarkedet. Et solidaransvar vil være et kraftfullt tiltak mot sosial dumping som vi vurderer å innføre, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.
 
Selv om effektene av handlingsplanen mot sosial dumping har vært gode, er ikke regjeringen fornøyd med utenlandske arbeidstakeres lønns- og arbeidsmiljøforhold. Et solidaransvar vil innebære at også oppdragsgiver får et ansvar for at arbeidstakere får utbetalt allmenngjort lønn.
 
Unødvendig ifølge NHO
 
- Et solidaransvar er ikke et nødvendig tiltak i arbeidet mot et useriøst arbeidsliv. Vi ser ikke noe dokumentasjon på at det er behov for en slik ordning. Tvert imot, Arbeidstilsynet rapporterer at erfaringen fra tilsynet med byggebransjen viser en klar tendens til bedring av lønns- og arbeidsvilkårene for arbeidsinnvandrere, sier Sigrun Vågeng, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.
 
Hun viser til at regjeringen i fjor selv sa at det ville føre for langt å innføre et slikt ansvar og at man ville se an resultatene av de andre tiltakene mot såkalt ”sosial dumping”.
 
- Dette er en meget viktig sak for oss. Solidaransvaret vil oppleves som et svært kraftig virkemiddel som særlig vil ramme småbedriftene, advarer Vågeng.
 
Positive forslag

Hun ber regjeringen heller gå videre med de positive forslagene i Handlingsplan II mot sosial dumping, som regjeringen har lagt frem i forslaget til statsbudsjett for 2009.
 
- Her er det flere positive forslag som vi støtter, blant annet økte ressurser til Arbeidstilsynet, sier NHO-direktøren.

 
Høringsfristen er satt til 5. mars.
 

Legg til kommentar

24. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?