Inkludering - et sted du føler deg velkommen.
ArbeidslivstelefonenÅpningstider på telefonen
|
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Inkluderende arbeidsliv er blitt et begrep mange kjenner til, men har vi noe forhold til denne inkluderingen på arbeidsplassen?
Hvordan opptrer du når du møter en arbeidstager eller kollega som kommer tilbake etter en sykdomsperiode? Føler denne personen seg velkommen tilbake på jobb eller er det bare:
”Er’e feiler deg a – har’u vært syk nå igjen”?
Inkludering er like aktuelt om du er leder eller ansatt, du må selv gjøre noe, ...…, faktisk foreta en handling når du skal være inkluderende. Et inkluderende arbeidsliv innebærer at leder og medarbeidere går sammen om å utvikle arbeidsmiljøet slik at vi får helsefremmende arbeidsplasser.
Dette vil gjøre at arbeidslivet blir attraktivt for arbeidstakere i alle livsfaser og tilgjengelig for alle som vil og kan arbeide. God oppfølging av sykmeldte og personer med redusert funksjonsevne vil redusere sykefraværet og hindre utstøting fra arbeidslivet pga helseproblemer.
Alle mennesker som har muligheter, bør være i arbeid, fordi arbeidslivet har verdier som gir noe både for kropp og sjel.
For de aller fleste som er friske er det en selvfølge å kunne gå til et arbeid, men for mennesker med en funksjonshemming eller annen form for sykdom er dette ikke enkelt. Det er mange som virkelig må kjempe for å få en plass i arbeidslivet, eller å komme tilbake etter en sykdomsperiode.
“Har vi bare bruk for eliten i arbeidslivet?”
Skal det virkelig være sånn at det bare er eliten vi har bruk for i det pulserende
arbeidsliv? De som har noen form for plager eller handikap skal det også være plass til på våre private og offentlige arbeidsplasser.
Hvor fattig ville våre arbeidsplasser være hvis ikke vi kunne være inkluderende mot nettopp disse! Vi må alle være åpne og se muligheter istedenfor problemer.
Inkludering handler om trivsel, trivsel handler om ytelse. Den som er inkludert trives – den som trives yter. Alle arbeidsgivere trenger medarbeidere som yter noe i sitt daglige arbeid. Det er dette som kan være med på å gi et bidrag til bedriftens resultat og mål.
”Sykemeldinger koster veldig mye penger.”
Sykemeldinger koster en virksomhet mye penger, inkludering kan redusere kostnader og gi bedriften bedre resultat. Vi har arbeidsplasser som Stormberg i Kristiansand som tar inkludering på alvor. Deres mål er at 25 % av arbeidstokken skal være folk som møter stengte dører andre steder i arbeidslivet.
Heldigvis er det stadig flere bedrifter og virksomheter som tar inkludering på alvor.
”Alle kan bli syke. Du også!”
Og det er kanskje først når du er syk at du tenker etter hvilket privilegium det er å være frisk og kunne ha et arbeid å gå til. Når du da kommer tilbake på arbeid er det utrolig fint å bli møtt av noen som inkluderer deg, ønsker deg velkommen, forteller bedriftens nyheter, spør hvordan du har det, og ikke minst, lytter til svaret.
Arne Glenna (5.6 2009)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|