Les ekspertenes løsninger på sykefraværet
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Ekspertgruppen foreslår å øke antallet dager i egenmeldingen til 10 dager. Samtidig ønsker de å gi arbeidsgiver økonomiske insentiver for gradert sykemelding, samt tettere og tidligere oppfølging.
– Det skal fortsatt være full lønn under sykdom og arbeidsgivers samlede kostnader skal ikke økes. Samtidig er det bred enighet om behovet for å redusere sykefraværet. Fraværet er for høyt og veksten det siste året er bekymringsfull. Ekspertgruppens forslag gir mange viktige innspill til våre felles drøftinger med partene i arbeidslivet om en ny IA-avtale, sier statsminister Jens Stoltenberg.
Les reaksjoner fra partene i arbeidslivet.
Ekspertgruppens forslag
Gruppen foreslår at gradert sykmelding skal være hovedregelen etter åtte uker. Dette skal kombineres med at reglene om arbeidsgiverfinansiering i sykepengeperioden blir endret, bedre oppfølging av leger/sykmeldere, både gjennom utarbeiding av faglige veiledere for sykmeldingsarbeidet og gjennom systematiske tilbakemeldinger om praksis, samt obligatoriske kurs for alle som skal sykmelde.
– Jeg merker meg at forslagene om tettere og raskere oppfølging av sykmeldte og faglig veiledning til sykmeldere, i stor grad samsvarer med forslag som allerede er satt på dagsorden i våre diskusjoner med partene, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.
Ekspertene ønsker også å utrede hvordan man kan unngå at sykepenger kompenserer for inntektstap som ikke er forårsaket av sykdom eller skade, men av arbeidsledighet eller permittering.
Videre ønsker gruppen et systematisk arbeid for å bedre kunnskapsgrunnlaget for tiltak, samt å gjennomføre en informasjonsstrategi for å skape aksept for grunntanken bak de foreslåtte tiltakene. I tillegg mener de at NAVs kontrollinnsats mot bedrageri av sykepenger skal styrkes.
Viktig grunnlag for IA-avtalen
Gruppens forslag skal bli behandlet i diskusjonene om en ny IA-avtale. Partene i arbeidslivet og regjeringen skal vinteren 2010 drøfte innretningen på en ny IA-avtale og andre tiltak for å redusere sykefraværet. Målet er at den nye avtalen skal være på plass 1. mars.
– Vi har en god og konstruktiv dialog med partene i arbeidslivet. Jeg har derfor tro på at vi skal bli enige om veien videre innen fristen vi har satt for oss selv 1. mars, sier Bjurstrøm.
[Les pressemelding fra SMK]
[Les reaksjoner fra partene i arbeidslivet]
(3.2 2010)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|