Ny tiltakspakke for å få ned sykefravær og ny IA-avtale
ArbeidslivstelefonenÅpningstider på telefonen
|
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Arbeidet med ny IA-avtale startet med at en ekspertgruppe lagde et forslag. Avisene hadde sykefraværet på førstesidene i februar og det ble debattert friskt i alle medier om hvilke virkemidler som vil fungere best for å få ned det ”galopperende” sykefraværet.
Ingen er likegyldige til sykefraværsdebatten, for de fleste av oss har måttet kaste inn håndkledet og være sykmeldt en eller annen gang. Og noen av oss må tåle å være sykmeldt over lenger tid til tross for gode intensjoner om at det beste er å være i arbeid eller å ha god kontakt med arbeidsplassen.
Innleggene i avisene sprikte fra ”Ta dere sammen” til ”Det er kun plass til friske i arbeidsl ivet i dag— arbeidslivet er brutalisert!”. Sannheten er som regel ikke svart hvitt, men litt av begge deler.
Fristen for ny avtale var 1. mars og det ble reist tvil om regjeringen og partene i arbeidslivet ville komme i mål innen fristen, men det gikk fint, de undertegnet avtalen flere dager før fristen gikk ut.
Ny tiltakspakke og IA-avtale viser at vi fremdeles skal satse på samarbeidet mellom arbeidstaker, arbeidsgiver, sykmelder og NAV for å oppnå at flere står litt i jobb selv om de er syke. Vi fikk også med oss at spørsmålet om arbeidsgiver skal betale større del av sykefraværet ble utsatt til senere på året.
Er dette gammel vin på nye flasker…...eller?
Vi kjenner alle dette munnhellet og etter at avtalen ble undertegnet har debatten stilnet og livene våre går som før, Så da er vel alt ved det gamle da?
Målene er de samme som før:
- å forebygge sykefravær
- å øke jobbnærvær
- å hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet
Veien til å nå målene blir klarere ansvarsfesta og definert.
Gradert sykemelding skal være førstevalget, sier statsministeren. Dette fordi en tilknytning til jobb anses helsefremmende og passivitet kan føre til mer sykdom.
Dette igjen fordrer at dialogen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker er slik at begge sider strekker seg og er kreative når det gjelder tilrettelegging av arbeidshverdagen.
Arbeidsmiljøloven er klar på at arbeidsgiver skal legge til rette, men hvordan gjøre det i praksis? På Arbeidslivstelefonen får vi ofte dette spørsmålet, det er spesielt sykmeldte ansatte som ringer og spør hva de kan kreve at arbeidsgiver gjør for å tilrettelegge.
Et av de nye punktene i avtalen er at det skal utarbeides forslag til faglig støtte og veiledning for sykmeldingsarbeidet.
Vårt håp er at mange arbeidsgivere tar imot tilbud om å lære mer om tilrettelegging, mange av de syke som ringer oss har ønske om å kunne være noe i jobb.
Turid Remme (19.3 2010)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|