Er glasset halvfullt eller halvtomt?
ArbeidslivstelefonenÅpningstider på telefonen
|
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Dette er en frase de fleste av oss har fått med seg. Men hva handler det egentlig om? Hvordan kan det ha relevans for arbeidslivet?
I mange år lurte jeg på verdien av dette utsagnet. Fant liksom ikke at det var betydningsfullt. Men ettersom årene har gått har jeg skjønt enkelheten i bildet og samtidig hvor mye det rommer. Omskrevet kunne vi si: - Er det håp eller er det håpløst?– Har jeg sjanse til å få en ny jobb eller ikke? – Tør jeg ta denne samtalen med sjefen eller? Halvfullt er optimisme, og at dette går bra tross alt. Halvtomt er det motsatte.
To ungdommer jeg kjenner har på hver sin kant fått deltidsjobber på matvarebutikker. Den ene forteller om arbeidet i positive ordelag: - I dag hadde jeg mange kunder, det er bra å hilse på de og si noe til de som gjør at de ikke bare blir en i mengden. Greit å spøke litt også. Han forteller om alt de har lært, om tallkoder frukt og grønnsaker, om datovarer, om regler og rutiner, om trivelige kunder og ikke så trivelige. Og om målet med å ha færrest mulig feilslag på kassa.
Den andre sa sist gang jeg møtte han: - Jeg skal heldigvis ha denne jobben bare i et års tid, det er en drittkjedelig jobb. Er det ikke godt å tjene penger da, spurte jeg. - Jo da, det er greit men det er mye jobbing for pengene altså, for det er ikke noe lønn å snakke om.
For begge to er dette første jobben deres. Handler forskjellen i holdningen deres overfor jobben utelukkende i at den ene har en genuin interesse for butikkarbeid og den andre ikke? Kanskje er det slik. Men jeg tror at dette i størst grad handler om hvilken holdning man har til arbeidet i utgangspunktet.
Begrepet flyt (eng. flow) har vært brukt for å beskrive en sinnsstemning der vi ikke kjenner at tiden går. Flyt gjør at vi ikke tenker på hva vi gjør, vi mestrer arbeidet, utfører oppgavene som vi skal og kjenner at det er godt.
Flyt handler om å bli ett med seg selv og glemme tid og sted, sier Lisa Vivoll Straume, doktorgradsstipendiat ved Psykologisk institutt, NTNU. Flyt kan være nyttig for å bedre trivselen og arbeidsinnsatsen på jobb. Flyt = balanse og gir en her og nå lykke.
En av faktorene for flyt er at oppgaven er passe vanskelig og utfordrende.
Kan du komme i flyt av å sitte i kassa på Rimi, eller legge på sengetøy på et hotellrom? Jeg tenker at flyt ikke er knyttet til hvilken type jobb man har. Det henger sammen med å finne flyt-potensialet i hvordan løse oppgavene i den jobben man har.
Å tenke på oppgavene på en positiv måte og vurdere hvordan oppgaven løses best, raskest eller penest, vil kunne føre til flyt også i rutinejobber.
Og da er jeg tilbake til der jeg startet: Det handler om å velge å se glasset som halvfullt, og ikke halvtomt uten muligheter!
Mihály Csíkszentmihályi, en ungarsk professor mener at det er ni faktorer som ofte er knyttet til flyt i arbeidet:
1. Klare mål
2. Konsentrasjon
3. Mangel på selvbevissthet
4. Forstyrret tidsopplevelse
5. Umiddelbar tilbakemelding
6. Balanse mellom ferdigheter og vanskelighetsgrad
7. Kontroll
8. Selvbelønning
9. Absorbsjon
Ha en fin flyt og en fin førjulsvinter.
Turid Linda Remme (28.11 2012)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|