Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Arbeidslivet svikter skiftarbeiderne
Del artikkelen med venner og kolleger

Skift- og nattarbeid er langt mer helsefarlig enn arbeidslivet har tatt innover seg. De ansattes organisasjoner har sviktet skiftarbeiderne, mener professor Torbjörn Åkerstedt.

Det har lenge vært kjent at å jobbe natt- og skiftarbeid er mer helseskadelig enn å jobbe på dagtid. Arbeidslivet har imidlertid ikke tatt innover seg hvor farlig det faktisk er, mener den svenske professoren Torbjörn Åkerstedt ved Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Åkerstedt er en av verdens fremste forskere på natt- og skiftarbeid. I forrige uke presenterte han urovekkende tall under et seminar i regi av Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) i Oslo.

Blir aldri bedre

Undersøkelser har blant annet avdekket at:

  • Risikoen for hjerte- og karsykdommer øker med 50 prosent for skiftarbeidere sammenliknet med dagarbeidere i samme yrke.
  • Skiftarbeidere er langt mer utsatt for ulykker, særlig i forbindelse med transport fram og tilbake etter nattskift eller tidlig morgenskift.
  • Prestasjonsnivået synker markert, noe som kan være fatalt i sektorer hvor man jobber med mennesker.
  • Skiftarbeidere sliter ofte med søvnproblemer og fordø yelsesproblemer og blir oftere småsyke.

      Det er dessverre ikke slik at man over tid kan venne seg til å jobbe motsatt av den biologiske klokken. Skiftarbeid er og blir ubiologisk, og det blir bare verre dess lenger du holder på, fastslår Åkerstedt overfor Avisenes Nyhetsbyrå.

Ikke prioritert

Samtidig er tendensen at ansatte i stadig flere bransjer må jobbe skift og på natten. Åkerstedt mener både arbeidsgiverne og arbeidstakerorganisasjonene er for lite opptatt av problematikken.

     Arbeidstidslovgivningen fokuserer på feil saker. Den er opptatt av arbeidstidens lengde, men ikke arbeidstidspunktene. Medisinsk sett er det mye verre å jobbe ubiologiske skift enn å jobbe flere timer i strekk. Jeg har forsøkt å ta dette opp med arbeidstakerorganisasjonene, men det ser ikke ut til at de bryr seg om problemet. De motsetter seg faktisk lovreguleringer på feltet. Men både de og myndighetene må begynne å ta innover seg at stadig flere må jobbe ubiologiske skift og at dette kan få alvorlige helsemessige konsekvenser, sier Åkerstedt.

Må jobbe mindre

I en virkelighet med skift- og nattarbeid finnes det imidlertid flere grep arbeidsplassen kan gjøre for å dempe de negative effektene:

  • Ansatte bør ikke jobbe ubiologiske skift i mer enn tre dager i strekk.
  • Skiftarbeidet må kompenseres med kortere arbeidsuke, anbefalt 32 timers uke.
  • Det er viktig med lang nok hviletid etter ubiologiske vakter. Helst 16 timer.
  • Man bør få muligheten til en liten blund i løpet av en nattevakt/tidlig morgenvakt.
  • Arbeidsgiveren bør i større grad la de ansatte får bestemme når de vil jobbe. Noen synes tidligvakter er mye verre enn nattevakter og omvendt.

Spis lett

For den enkelte skiftarbeider kan disse levereglene redusere de negative helseeffektene:

  • Ikke spis tung eller fet mat om natten. Fordi stoffskiftet er lavere er det vanskeligere for kroppen å bryte ned maten.
  • Ikke spis eller drikk for mye før man går til sengs om morgenen.
  • Unngå morgenlyset etter natteskift
  • Sørg for sikkelig søvnforhold: Mørke, stille og kjølige soverom.
  • (19.4 2005)

    Biologisk klokke...

    20. april, 2005

    Arne Johnsen

    Det er farlig å arbeide for lenge i strekk overtid...det er farlig å arbeide i kamp med solen og den biologiske klokken. Nå må også myndighetene forstå dette, og legge opp arbeidslivet deretter. Dagens arbeidsliv er usunt, og gjør det vanskelig for mange og gå på arbeid.

    Legg til kommentar

    22. november, 2024
    Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
    Log In
    Opprett bruker
    Glemt passord?