Økte egenandeler
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Regjeringens foreslår i sitt budsjettforslag å øke egenandelen ved helsetjenester økt fra 1350 til 2500 kroner. Forslaget har skapt mye kritikk fra opposisjonen, og leder for Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) Arnt Holte raser.
- Dette er både en umoralsk og uansvarlig politikk overfor syke mennesker i Norge. Vi frykter at mange nå vil måtte si nei til nødvendige medisiner og helsetjenester. Dette er et forslag som rett og slett vil gå på helsa løs for mange sier Arnt Holte, leder i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) på foreningens nettsider.
- Legeforeningen mener dette representerer en historisk høy økning i løpet av ett år, og vil ramme mange funksjonshemmede og kronisk syke hardt. Samtidig mener Legeforeningen det er bedre å heve egenandelstaket enn å øke de enkelte egenandelene ved konsultasjoner i helsetjenesten ytterligere. Et eventuell økning i egenandelstaket bør derfor kombineres med en skjerming av minstepensjonistene i form av et lavere tak 1 for denne gruppen, sier president i Legeforeningen Hans Kristian Bakke.
19 år siden innføringen
Helsedepartementet skriver i sin budsjettmelding at egenandelstaket nå er satt til et nivå som tilsvarer 12 prosent lavere enn det opprinnelig ble satt til for 19 år siden. Den gangen skulle frikortet skjerme 140 000 som hadde spesielt store utgifter til helsetjenester. I årets budsjett kalkulerer regjeringen med 600 000 brukere av ordningen.
- I tillegg legges det frem en folkehelsepakke med forslag til en samlet bevilgning på 131,4 mill. kroner. Helsebudsjettet har en profil med vekt på bedre hjelp til dem som trenger det mest, sier helseminister Dagfinn Høybråten.
Dette er står i sterk kontrast til hva Holte sier:
- I løpet av de 19 årene ordningen har eksistert har det vært en dramatisk økning av egenandelene, samtidig som man har innført en rekke nye egenandeler her til lands. Det har rett slett blitt mye dyrere å være syk i Norge. Den usosiale og urettferdige egenandels-politikken som har vært ført gjennom mange år er den viktigste forklaringen på hvorfor så mange nordmenn har kommet inn i dagens skjermingsordning.
For høyt egenandelstak
Generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorgansiasjon gikk i forrige uke ut mot dagens ordning, der det har vist seg at egenandelstak 2 ikke har hatt den effekten man har ønsket. Regjeringen regnet med at vel 40 000 ville komme inn under ordningen, med et utvidet frikort som også dekket utgifter til fysioterapi, tannbehandling med rett til refusjon, opphold ved opptreningsinnstitusjoner og reiser til utlandet for behandling. Så langt i år har det kun vært 1 400 som har fått nytte av denne ordningen.
- Jeg tror at hvis taket hadde ligget på 3000 kroner i stedet for 4500, hadde antall brukere vært mye høyere, sa Arum til NRK.
Nå foreslår regjeringen i stedet å beholde dagens høye nivå på det andre egenandelstaket, mens de i tillegg ønsker en sterk økning i det første egenandelstaket. Innsparingen fra folketrygden som følge av endringen anslås å være 800 millioner kroner.
[Les pressemelding fra Helsebudsjettet 2004]
[Les pressemelding fra FFO]
[Les tidligere artikkel]
=posi
(10.10 2003)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|