Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


To av tre vil beholde sykelønnen
Del artikkelen med venner og kolleger

En undersøkelse gjort av Opinion for Fagforbundet viser at omtrent to av tre ønsker å beholde sykelønnsordning slik den er i dag.  Bondevik-regjeringen har satt som mål å få senket sykefraværet med 20 prosent innen to års tid, og ved evalueringen av et inkluderende arbeidsliv i høst kan konklusjonen bli tøffere virkemidler.

Sykefraværet de siste årene har vært sterk økende, og selv med sterkt fokus på problemet med blant annet et inkluderende arbeidsliv (IA), har ikke resultaten kommet.  Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det totale sykefraværet økte fra 7,5 prosent i 2001 til 7,8 prosent i 2002.   

Målet med et mer inkluderende arbeidsliv:

·          sykefraværet skal reduseres med minst 20 prosent
·          flere med redusert arbeidsevne skal komme i arbeid
·          den reelle pensjonsalderen skal økes

Stoltenberg advarer
IA skal evalueres til høsten, og det store gapet mellom avtalens mål og virkeligheten gjør at Jens Stoltenberg frykter drastiske endringer fra regjeringen sin side. 

-           Det er i strid med intensjonene i avtalen å ta omkamp om sykelønna på grunn av evalueringen av IA. Og det har aldri vært noen automatikk i at det skal kuttes i ordningene dersom man ikke når målet om reduksjon i sykefraværet. En slik forutsetning ville LO aldri gått med på. Det ville heller ikke den daværende Ap-regjeringen, som utarbeidet ordningen, sier Stoltenberg til Dagsavisen.

Vil beholde sykelønnen
Undersøkelsen gjort av Opinion for Fagforbundet (tidligere Norsk Helse- og Sosialforbund) viser at 64 prosent av de spurte ønsker å beholde dagens sykelønnsordning.  Spesielt er fagorganiserte negative til endringer.  Men, flertallet mener og at sykefraværet vil synke med et kutt i sykelønnen.
-           Jeg tror det flertallet i undersøkelsen tenker er at sykefraværet vil gå ned med dårligere sykelønnsordning fordi mange rett og slett ikke vil ha råd til å holde seg hjemme. Vi må spørre oss om det vi vil er at folk som er syke likevel skal gå på arbeid. På sikt kan dette føre til økt langtidssykefravær slik vi har sett i Sverige der de har gjennomført kutt i sykelønna, sier Tove Stangnes, nestleder i Fagforbundet, til Dagsavisen.

I Sverige sliter man med et stadig økende sykefravær.  Dette til tross for en sykelønnsordning som karakteriserer den første sykedagen som en karensdag, og som senere gir de syke 80 prosent av lønnen i sykelønn.  Spesielt er langtidssykefraværet høyt viser undersøkelser fra Statistisk Centralbyrån (SCB).  I løpet av de siste fem årene har sykefraværet i Sverige steget fra 3 prosent til over 5 prosent.  Dette er basert på sykefraværet under en viss tid, og sier ikke noe om det totale sykefraværet.  Dette tallet er noe høyere.<


Legg til kommentar

01. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?