Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Regjeringen skal sikre lønnen din
Del artikkelen med venner og kolleger

Regjeringen forsterker innsatsen mot sosial dumping ved å innføre solidaransvar for lønn. Allerede neste fredag kommer lovforslaget som vil gi arbeidstakere rett til å kreve lønnen utbetalt av bedrifter oppover i en kontraktskjede.
 
– Regjeringen har lagt fram flere handlingsplaner mot sosial dumping, og vi har fulgt dem opp, punkt for punkt. Nå forsterker vi innsatsen ved å innføre solidaransvar for lønn, sa statsminister Jens Stoltenberg til de fremmøtte på Youngstorget i Oslo 1. mai.
 
Solidaransvar innebærer at arbeidstakere som ikke har fått utbetalt lønn de har krav på, kan rette krav til bedriftene oppover i en kontraktskjede, og at de ikke må begrense seg til den bedriften de er ansatt i. Regjeringen vil neste fredag fremme lovforslag om solidaransvar for lønnskrav.
 
- Dette er et meget kraftfullt tiltak for å sikre at lønn blir utbetalt som forutsatt i de områder som er såkalt allmenngjorte. LO har krevd dette i lang tid. Arbeidsgiversiden har vært mot. Men for denne regjeringen er hensynet til arbeidstakernes rettigheter viktigst. Vi er for arbeidsinnvandring, men mot sosial dumping, sa Jens Stoltenberg.
 
I tillegg til at arbeidstakere kan rette krav om lønn opp i til selskaper høyere i et konsern, skal solidaritetsansvaret også gjelde for en hovedleverandør til ansatte hos underleverandører.
I følge Stoltenberg er årets hovedparole ”Arbeid til alle” den samme som da arbeidernes kampdag ble lansert i Paris i for 120 år siden.
 
– I år er budskapet mer aktuelt enn noen gang. Ledigheten er ikke bare tall og statistikk. Den rammer alle og kan slå ut hele lokalsamfunn. Og vi vet at den vil vokse. Derfor bruker Norge de kraftigste virkemidlene. Vi har som mål å ha den laveste ledigheten når krisen en gang er over, sa statsministeren.
 
Også LO-leder Roar Flåthen var klar på at årets hovedparole vil bli fulgt opp av arbeidstakerforeningen.
- Den internasjonale finanskrisen har gjort arbeidskamerater usikre på framtida. Mitt budskap er at LO står sammen med de som nå føler utrygghet eller har mistet jobben. Vi skal stå på for å sikre arbeidsplassene og få de ledige i arbeid igjen. For LO er arbeid til alle, jobb nummer en – uansett hvem som sitter i regeringen, sa Flåthen under sin tale.
 
Markedet må reguleres
 
Sammen med finansminister Kristin Halvorsen var han ikke nådig i kritikken mot den finansielle krisen som har oppstått som et resultat av et grådig og uregulert marked.
 
– En politisk ideologi gikk konkurs. Markedet tar ikke vare på seg selv, regulerer ikke seg selv. Vi har hatt tre tiår med grådighet og hylling av det uregulerte marked. Vi har hatt høyresidens 30-årskrig mot staten, sa Stoltenberg.
 
- Markedsfundamentalismen er politisk konkurs! Selskaper skraper på døra til staten verden over. Skatteparadiser er under press. Politikere fra alle land jobber på spreng med å regulere kapitalen. Det er venstresidas løsninger de nå ser til, understreket Kristin Halvorsen.
 

Legg til kommentar

20. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?