Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Gjennomføring av røykeslutt
Del artikkelen med venner og kolleger

Å slutte og røyke består av flere faser, fra motivasjonsfasen til vedlikeholdsfasen. Når du har sluttet vil kroppen din raskt bli friskere, og du vil blant annet få bedre lungekapasitet og redusert blodtrykk.

Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke deler et røykeslutt i fire faser:

1. Motivasjonsfasen

Det finnes mange gode grunner til å slutte med røyken: du får bedre pust, bedre smakssans, lukter bedre, får bedre økonomi, bedre helse og du føler at du har oppnådd en seier for deg selv. Også for dine eventuelle barn er det en fordel å vokse opp i et røykfritt hjem. 

Les artikkel om de helsemessige gevinstene ved et røykeslutt.

LHL anbefaler deg å skrive ned de gode argumentene for å slutte, og ta disse frem igjen når du er i gjennomførings- og vedlikeholdsfasen.

2. Forberedelsesfasen

Nikotin er et sterkt avhengighetsskapende stoff. Dersom målet ditt er å bli kvitt avhengigheten, bør du forberede deg godt. Da er sjansene for å lykkes størst.

Det kan være lurt å alliere seg med en hjelper og/eller andre som er i samme båt som deg selv. Hvis du har en partner som også røyker, kan dere overveie å slutte sammen.

Undersøk om det er kurs i nærheten av der du bor, eller du kan ta kontakt med Røyketelefonen på tlf 800 400 85 som er åpen mandag – fredag 9-18. Her kan veilederen følge deg i opptil et år.

3. Gjennomføringsfasen

Gjennomføringen starter når du begynner nedtrappingen og er fullført den dagen du tar din siste sigarett. Trapp ned røykingen sakte over 10 dager, følg planen du har laget. Kombiner eventuelt med nikotinerstatningsprodukter.

De vanligste abstinensreaksjonene utenom røyksug er uro, angstfølelse, at du blir irritabel, får konsentrasjonsvansker, sover dårligere eller blir deprimert. Noen får forstoppelse. Fiberrikt brød, fiberrike produkter (spør på apotek eller i helsekost) og mosjon hjelper. Dersom du trapper ned sakte kan abstinensene bli mindre.

4. Vedlikeholdsfasen

Du tenker kanskje ikke over det på forhånd – men dette er den vanskeligste fasen.

Når kroppen har vendt seg til en nikotinfri tilværelse, forsvinner de fysiske abstinensene. Etter fire uker er de fleste abstinenssymptomene borte.

Røyksuget avtar tre uker etter røykeslutt, men et etterslep kan vare i flere år. Det innebærer at du får lyst på røyk i situasjoner hvor du tidligere pleide å røyke, for eksempel etter middag, i pausene på jobben, i samværet med gode venner, når du drikker alkohol og når du blir stresset og skal roe deg ned.

Hvis du merker at du nærmest får en uimotståelig og uutholdelig lyst på røyk, er det lurt å unngå de verste lystskapende situasjonene i noen uker og eventuelt måneder. Da blir det lettere å holde seg røykfri. I tillegg bør du forberede en plan for hva du kan gjøre når lysten på røyk dukker opp - for det vil den sannsynligvis gjøre.

Tilbakefall

Hvis du faller for fristelsen og tar en røyk i et godt sosialt lag for eksempel, kan du få en ”full sprekk” og raskt falle tilbake til 20 sigaretter om dagen. Da må du ta hele runden med røykeslutt på nytt. 

Noen må slutte flere ganger før de får det til. Sjansen for å lykkes øker for hver gang. Tenk gjennom fallgruvene og de situasjonene som utløste sprekken. Bruk lærdommen til å være særlig oppmerksom på fallgruvene neste gang du skal slutte.

Tre av fire tilbakefall skjer i løpet av de første seks månedene. Klarer du å holde deg røykfri i et halvt år, er du derfor et langt stykke på vei.

[Les mer hos LHL]

 

lute;top:-999

Legg til kommentar

24. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?