Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Mannens karriere prioriteres av par
Del artikkelen med venner og kolleger

En doktorgradsavhandling ser på høyt utdannede kvinner og menns karrieretilpasning når de får barn. Til tross for at kvinnene har like store ambisjoner om egen karriere og lønn, er det ofte mannens karriere som blir prioritert i parforholdet.

Forsker ved AFI Sigtona Halrynjo skal denne uken forsvare sin avhandling der hun ser på høyt utdannede kvinners og menns karriere- og familietilpasning når de får barn. Utgangspunktet for avhandlingen er den tilsynelatende endringen i samfunnet mot et mer likestilt arbeids- og familieliv. Det er spesielt tre trekk som tyder på dette. Kvinner økte utdanningsnivå, menns nye fedrerolle og utviklingen av familievennlige rettigheter og ordninger.

Mor tar ansvar hjemme

Avhandlingen viser imidlertid at det fremdeles er mor som tar det meste av omsorgsansvaret for barnet. Denne kjønnskjeve fordelingen av ansvar får følger for realisering av karriere.

Les tidligere artikkel: Mødre taper karriere

Fars karriere får oftere forkjørsrett, mens mors karriere får vikeplikt, også i par der begge har høy utdanning. Avhandlingen viser imidlertid at de få fedrene som tar hovedansvaret hjemme, har de samme utfordringer i forhold til jobb og karriere som mødre.

Karrierelogikkens spilleregler

For å forstå hvordan konflikten mellom karriere og omsorg for barn kan opprettholdes, til tross for familievennlig tilrettelegging, anvendes begrepet karrierelogikkens spilleregler. Å utforske karrierelogikkens spilleregler betyr i denne sammenheng å undersøke hvilke egenskaper, tilpasninger og ressurser som reelt sett belønnes med avansement eller andre former for karrieresuksess i en gitt bransje eller arbeidsorganisasjon .

[Les pressemelding hos AFI]


Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?