Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Optimistisk IA-konferanse
Del artikkelen med venner og kolleger

Under den første nasjonale fagpolitiske IA-konferansen ble status for IA-arbeidet gjort opp med innspill fra fag- og forskermiljøene i Norge. Partene bak avtalen er optimistiske på vegne av avtalen.

Som en del av den nye IA-avtalen ble det avtalt at man hvert år skulle gjøre opp status for IA-arbeidet gjennom en fagpolitisk konferanse. Under årets IA-konferanse var fag- og forskermiljøene representert med innlegg fra bl.a. SINTEF, NAV, Den norske Legeforening og Arbeidstilsynet.

Les artikkel om fag- og forskermiljøets status for IA.

Partene fornøyd

Fungerende arbeidsminister Rigmor Aasrud startet den politiske delen med å oppsummere IA-avtalens gode 3-partssamarbeid og hensikt. Hun viste til at arbeidet begynner å gi resultater for et redusert fravært, og viste spesielt til utviklingen i Rogaland.

- Sykefraværet i Rogaland er redusert med 13,5 prosent på et halvt år. Det vil si om lag 1500 flere mennesker har vært på jobb. Dette kan vi illustrere ved å si at det med lavere sykefravær er skapt en bedrift med 1500 ansatte, fortalte Aasrud.

NHO: IA er god butikk

Hennes innlegg ble fulgt opp med kommentarer fra LO og NHO. NHO var representert med NHO-direktør Svein Oppegaard, mens LO var representert med nestleder Gerd Kristiansen.

- Arbeidsgiverne tar et betydelig ansvar for hele sykefraværsarbeidet. Bedriftene har hovedansvaret for sykefraværsoppfølgningen, og både det fraværet som er arbeidsrelatert og det fraværet som er relatert utenfor arbeidsforholdet. Det siste vet vi er den hyppigste årsaken til fravær, sa Oppegaard.

Gjennom god HMS og IA-arbeid kan bedriftene gjøre god butikk på å redusere fraværet.

- Sykefravær er kostbart. Derfor er det god butikk å få det ned. En fraværsdag koster bedriften omkring 2000 kroner. Bedriftenes dekning av de første 16 dagene alene, beløper seg til ca 20 milliarder årlig. For ikke å snakke om hva dette representerer i tapt verdiskaping. Får vi fraværet ned, frigjør vi ressurser til andre gode formål, som eksempelvis utdanning og forskning, som er investeringer for fremtiden.

LO: Fokus på funksjonshemmede

Nestleder Gerd Kristiansen hadde i sitt innlegg fokus på funksjonshemmede i arbeidslivet.

- Vi må klare å skape et arbeidsliv hvor det er plass til alle. Et arbeidsliv hvor det er godt å være, sa Kristiansen.

For å inkludere flere funksjonshemmede i arbeidslivet slik målet i delmål 2 er, vil utdanning, tilrettelegging og holdningsendringer vil være viktige tiltak, i følge Kristiansen. I tillegg vil arbeidsgivere og tilsettingsprosesser stå sentralt i arbeidet.

 – Vi i LO er ikke fremmed for å bruke moderat kvotering for å sørge for å heve andelen funksjonshemmede i arbeidslivet, dersom vi ikke klarer dette på annen måte.

[Se innlegg fra den politiske delen av IA-konferansen]
[Se innlegg fra den faglige delen av IA-konferansen]
[Les konferansens program]
[Les pressemelding fra LO]
[Les pressemelding fra NHO]

 


Legg til kommentar

20. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?